Nederland trekt € 10 miljoen extra uit voor humanitaire hulp aan Gaza

Nederland heeft aangekondigd € 10 miljoen extra te besteden aan humanitaire hulp voor de bevolking van Gaza. Het geld zal worden gebruikt voor de voorziening van voedsel, water en medische zorg aan de inwoners. Minister Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking maakte deze toezegging op dinsdag. Dit besluit volgt op een dringende oproep van de Verenigde Naties om extra internationale steun.

Minister Schreinemacher benadrukte het belang van snel reageren: "Het is van het grootste belang dat deze humanitaire hulp snel in Gaza aankomt. Bijna 1,3 miljoen mensen hebben acuut behoefte aan water, medicijnen en voedsel."

De Nederlandse regering uit haar zorgen over de toenemende behoeften in Gaza en benadrukt het belang van naleving van het humanitair oorlogsrecht. Het kabinet onderstreept dat burgers en humanitaire hulpverleners nooit het doelwit mogen zijn van geweld. Bovendien moet er ongehinderde toegang zijn voor hulpverleners en goederen. Deze boodschap wordt consequent gedeeld in gesprekken met Israël, de Palestijnse Autoriteiten, Egypte en andere regionale partners.

Volgens de Verenigde Naties is er een dringende behoefte aan 294 miljoen dollar om te voorzien in de acute noden van de bevolking in Gaza en de bredere regio. De bijdrage van Nederland komt bovenop de € 51 miljoen die het land dit jaar heeft toegewezen voor ontwikkelingssamenwerking en humanitaire hulp aan de Palestijnen.

herdenkingsmonumenten boomziekte Liander winter beroving Tijingenplas Verkeer Gelderland-Zuid sabotage maatschappelijk cluster lichtmast nachtregister ZBM00-H-1554 geweld Stichting met je hart