Batterij onder Brakel

De Batterij onder Brakel is een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in Brakel in de gemeente Zaltbommel. De batterij is min of meer gelijk aan de Batterij onder Poederoijen. De beide batterijen zijn kleine verdedigingswerken die het westen van de Bommelerwaard afsluiten tegen aanvallers

Lees meer...

Huis Brakel

Onderdeel van het huidige landgoed Brakel is het huis Brakel dat in 1768 voltooid werd. Huis en landgoed zijn gelegen in de plaats Brakel, in de Nederlandse gemeente Zaltbommel.

Het huis is gebouwd in de nabijheid van de ruïne van kasteel Brakel. Dit kasteel verloor in de loop van de 18e eeuw (na ruim 4 eeuwen van bewoning) zijn woonfunctie en verviel hierdoor binnen een eeuw tot een ruïne. Via een erfenis kwam Brakel in 1809 in handen van Wilhelmus van Dam van Brakel. Hij was het die het huis en het landgoed vormde op de manier zoals dat heden ten dage nog steeds bestaat.

Lees meer...

Aantal inwoners Brakel

Brakel (Dialect: Bròkel) is een dorp en heerlijkheid in de gemeente Zaltbommel, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het dorp telt 3080 inwoners (per 1 januari 2018). Brakel ligt nabij de samenvloeiing van de Afgedamde Maas en de Waal.

Natuur en landschap

Brakel ligt aan de Waal op een hoogte van ongeveer 1,5 meter, in het rivierkleigebied van de Bommelerwaard. Een veerpont verbindt het dorp met de dorpen Vuren en Herwijnen in de Tielerwaard.

Brakel kent grootschalige tuinbouwbedrijven en weilanden. Natuurgebieden zijn de uiterwaardengebieden Bovenwaarden ten oosten, en de Benedenwaarden ten westen van Brakel. In het zuidwesten, ten zuiden van het fort, ligt een reeks wielen, en nog verder naar het westen ligt een vanouds tot Poederoijen behorend schiereiland met Slot Loevestein en het natuurgebied De Waarden bij Loevestein.

Kasteel Brakel

Kasteel Brakel is een middeleeuwse kasteelruïne in het dorp Brakel (gemeente Zaltbommel in de Nederlandse provincie Gelderland). Het ligt ongeveer 300 meter ten zuidwesten van de Hervormde Kerk, in het vroeg-19e-eeuwse park van het huidige Huis Brakel dat dateert uit 1768. Bij de aanleg van het park is de ruïne bewust als landschappelijk element opgenomen. De toen en nu zichtbare resten dateren zijn van het 15e-eeuwse kasteel, maar daaronder zijn resten van een mogelijk 14e-eeuwse burcht te vinden en volgens overlevering zou er al in 870 een versterkt huis gestaan hebben. Het kasteel is in het rampjaar 1672 door Franse troepen opgeblazen omdat de opgelegde brandschatting niet was voldaan.