Hervormde kerk (Alem)

De Hervormde kerk is een voormalig protestants kerkgebouw te Alem, gelegen aan Sint-Odradastraat 12.

Dit kerkje werd gebouwd in 1719. Hierbij werd gebruik gemaakt van materiaal van een -oorspronkelijk aan Sint-Odrada gewijde- voorganger, die in 1717 ten onder ging ten gevolge van een rivieroverstroming.

Het is een bakstenen zaalkerkje met driezijdig gesloten koor. In de 19e eeuw werd het gebouwtje voorzien van een dakruiter.

De kerk liep schade op tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd voor het laatst als kerk gebruikt in 1960, en werd van 1961-1962 gerestaureerd. Daarna kwam een klokkenmuseum in het gebouw, en in 2005 kwam er een dakpannenmuseum in het gebouw.

Verenigingsleven Alem

De enige voetbalclub in Alem is VV Alem. De club is opgericht op 1 september 1930, en vierde haar 80-jarig bestaan met een groot feest. VV Alem speelt haar thuis wedstrijden op het sportcomplex "De Oude Maas" aan de Jan Klingenweg.

Verder is er de plaatselijke Fanfare Alem, die is opgericht op 10 oktober 1965.

Naast deze twee grotere verenigingen is er ook een groot aantal kleine verenigingen, zoals de Alemse Rakkers.

Musea Alem

Het Nederlands dakpannenmuseum is een museum, gevestigd in de voormalige Hervormde kerk. De verzameling is voortgekomen uit de privéverzameling van Huub Mombers uit Druten, werkzaam bij Monumentenzorg, die vanaf 1983 dakpannen en keramische dakornamenten begon te verzamelen. De oudste stammen uit ongeveer 1300 en de nieuwste zijn recent. Ook voorwerpen en documenten die betrekking hebben op de nabijgelegen dakpannenfabrieken zijn er te vinden, alsmede buitenlandse dakpannen en ornamenten. Er zijn meer dan 2500 voorwerpen te bewonderen.

Bezienswaardigheden Alem

  • De voormalige Hervormde kerk is een zaalkerkje dat gebouwd is in 1719, deels met materiaal van zijn voorganger, en op een hoogte is gelegen. Het heeft meubilair uit de 18e eeuw, zoals een preekstoel, lezenaars en een lichtkroon. Er is een klokkenmuseum in gevestigd geweest. Tegenwoordig is er het Nederlands dakpannenmuseum gevestigd.
  • De Sint-Hubertuskerk uit 1873 werd ontworpen door Arnoldus van Veggel en is een goed voorbeeld van vroege neogotiek. Voordien kerkten de katholieken in een schuurkerk, die geregeld onder water liep. Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep de kerk schade op, maar de geallieerden betrapten de Duitsers, die de toren wilden opblazen, nog tijdig, zodat de toren behouden bleef. Het orgel stamt uit 1880 en is gebouwd door de gebroeders Gradussen.
  • Op de plaats van de schuurkerk werd de nieuwe pastorie gebouwd, waarvoor de dakspanten van de voormalige schuurkerk gebruikt werden. Deze toonden nog oude schilderingen welke aldus bewaard zijn gebleven maar in 1983 bij een brand alsnog verloren zijn gegaan.
  • Herberg "'t Hart van Alem", aan Sint-Odradastraat 5 is een voormalig veerhuis en tegenwoordig café. Het is een T-vormig gebouw van 1850 met mogelijk oudere kelders. De tapkast is van 1880.
  • De grafheuvel van 1870 is een familiegraf van de familie Jansen, baksteenfabrikanten. Het is een heuvel met ommuurd gedeelte en bevat een zestal graven, van 1870-1930.
  • Het gemaal en het pomphuisje, nabij de Veerdam, van 1930.

Aantal inwoners Alem

Alem is een Nederlands dorp in de Gelderse gemeente Maasdriel, gelegen aan de Maas. Het dorp telt 666 inwoners (per 1 januari 2018).