Bestuur Aalst

In de middeleeuwen was Aalst één van de zeven lage heerlijkheden in de Bommelerwaard, behorende tot het Kwartier van Nijmegen in het Hertogdom Gelre. Gedurende de vijftiende en het grootste deel van de zestiende eeuw was Aalst in het bezit van de familie van Aalst. Door huwelijk erfde de familie Torck de bezittingen, waarna alles overging in het bezit van het geslacht van Lynden. Van 1799 tot 1801 behoorde Aalst tot de gemeente Bommelerwaard. Toen deze werd ontbonden werd Aalst weer zelfstandig. Bij de invoering van gemeenten in Nederland rond 1811 werd Aalst tot 1818 een zelfstandige gemeente met in die periode twee burgemeesters. Op 1 januari 1818 ging Aalst op in de gemeente Poederoijen die op haar beurt op 1 juli 1955 weer opging in de gemeente Brakel. Op 1 januari 1999 is deze laatste weer opgegaan in de gemeente Zaltbommel.

Steenfabriek Aalst

Aalst is in de regio bekend om de Steenfabriek en om het gemaal. Bij één van die steenfabrieken, De Rietschoof, is een buurtschap ontstaan, dat dezelfde naam draagt als de steenfabriek.

Bezienswaardigheden

  • De Hervormde kerk
  • De Gereformeerde kerk
  • De Kerk van de Gereformeerde Gemeenten
  • Enkele hallenhuisboerderijen aan de Maasdijk, doorgaans uit einde 18e en begin 19e eeuw.
  • Dijkgraaf H.C. de Jonggemaal, aan Maasdijk 164, van 1935, in expressionistische stijl.

Gereformeerde kerk (Aalst)

De Gereformeerde kerk is een voormalig kerkgebouw aan de Maasdijk te Aalst in de Nederlandse provincie Gelderland.

De Afscheiding van 1834 kreeg ook te Aalst een vervolg, en wel in 1836. Diensten vonden aanvankelijk plaats in een woning. Het kerkgebouw aan de Maasdijk werd in 1887 in gebruik genomen als Gereformeerde kerk. Deze gemeente ging in 1965 samen met die van Zuilichem. Het kerkgebouw werd verkocht en doet tegenwoordig dienst als schuur.

Het is een simpel landelijk kerkje onder zadeldak, met enkele rondbogige vensters. Een toren of enige andere versiering is niet aanwezig.

Kasteel Aalst

Tegelijkertijd met de kastelen in Brakel en Poederoijen is ook het Kasteel Aalst gebouwd door Boudewijn de tweede, heer van Heusden. Het bestond waarschijnlijk uit een ronde zware woontoren. De laatste resten zijn in 1875 gesloopt en nu is slechts nog een stukje van de oorspronkelijke slotgracht zichtbaar nabij basisschool "De Burcht"