Bezienswaardigheden

  • De Hervormde kerk
  • De Gereformeerde kerk
  • De Kerk van de Gereformeerde Gemeenten
  • Enkele hallenhuisboerderijen aan de Maasdijk, doorgaans uit einde 18e en begin 19e eeuw.
  • Dijkgraaf H.C. de Jonggemaal, aan Maasdijk 164, van 1935, in expressionistische stijl.

Religie Aalst

In Aalst bevindt zich een Hervormde Gemeente met 812 leden, een Gereformeerde Gemeente met 196 leden en een Hersteld Hervormde Kerk met 451 leden. De Hersteld Hervormden hebben (2017) nog geen eigen kerkgebouw en gebruiken vanaf 2004 het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeenten.

Hervormde kerk (Aalst)

De Hervormde kerk (ook: Maria en Sint-Antoniuskerk) is de PKN-protestantse kerk te Aalst, gelegen aan Kerkstraat 1.

De kerk werd in de 15e eeuw gebouwd als Rooms-katholiek kerkgebouw, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Antonius. Einde 16e eeuw werd het een Hervormde kerk.

Het betreft een bakstenen eenbeukige kerk met aangebouwde toren, welke voorzien is van een tentdak. De onderbouw van de toren en een deel van de noordelijke muur van het schip zijn in tufsteen uitgevoerd en mogelijk 12e-eeuws, als restanten van een Romaanse voorganger. De zuidelijke muur van het schip is vernieuwd in 1922. Het 15e-eeuwse koor is driezijdig afgesloten.

In de kerk bevindt zich een zerk van 1544 voor Goessens Jansz., die heer was van Aalst, en zijn vrouw Johanna van Aelst Sande. Ook is er een nis met borstbeeld van Echbert Klop Hooghdyk, deels in Lodewijk XIV-stijl uit 1722. Onder de preekstoel bevindt zich een gotische voet in hardsteen, die van een doopvont afkomstig kan zijn.

Aantal inwoners Aalst

Aalst (Aolst in plaatselijk dialect) is een dorp in de gemeente Zaltbommel, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het is gelegen aan de afgedamde Maas tegenover Veen, ten zuidwesten van de stad Zaltbommel. Het dorp telt 2085 inwoners (per 1 januari 2018).

Gereformeerde kerk (Aalst)

De Gereformeerde kerk is een voormalig kerkgebouw aan de Maasdijk te Aalst in de Nederlandse provincie Gelderland.

De Afscheiding van 1834 kreeg ook te Aalst een vervolg, en wel in 1836. Diensten vonden aanvankelijk plaats in een woning. Het kerkgebouw aan de Maasdijk werd in 1887 in gebruik genomen als Gereformeerde kerk. Deze gemeente ging in 1965 samen met die van Zuilichem. Het kerkgebouw werd verkocht en doet tegenwoordig dienst als schuur.

Het is een simpel landelijk kerkje onder zadeldak, met enkele rondbogige vensters. Een toren of enige andere versiering is niet aanwezig.