Van kap naar aanplant: 400 nieuwe bomen!

In het najaar van 2020 heeft de gemeente Maasdriel 375 zieke essen gekapt. Nu is het tijd om nieuwe bomen aan te planten! Op de plekken waar de essen stonden, komen in totaal 400 bomen terug. De gemeente wil graag voorkomen dat er in de toekomst weer hele lanen gekapt moeten worden vanwege een bomenziekte. Daarom worden er verschillende boomsoorten geplant.

Wethouder Van Hoften plant eerste boom

Rond de kernen Ammerzoden, Hedel en Well en in het buitengebied van Kerkdriel, Rossum en Velddriel komen de meeste nieuwe bomen. Dit zijn ook de locaties waar in het najaar van 2020 de essen zijn gekapt. Woensdag 3 maart gingen de eerste bomen de grond in. In 2021 plant Maasdriel 325 stuks, in 2022 volgen er nog eens 75. Wethouder Erik van Hoften plantte deze ochtend de eerste nieuwe boom: “Waar we bomen kappen, gaan we ook aan de slag met nieuwe aanplant. Daarbij houden we rekening met de biodiversiteit. Zo helpen we de flora en fauna om ons heen een handje.”

Biodiversiteit

Langs wegen worden tegenwoordig verschillende soorten bomen aangeplant. Diversiteit zorgt voor minder kans op ziekte in het bomenbestand. Daarnaast zijn meer verschillende bomen ook goed voor de biodiversiteit. Insecten, vogels en kleine zoogdieren zijn gebaat bij een soortenrijk bomenbestand. De bomen die Maasdriel aanplant zijn o.a. diverse soorten esdoorns, elzen, haagbeuk, essen (resistente soorten), platanen, populieren, sierkersen, linden, beuken, eiken en iepen.

Essentaksterfte

De zieke essen waren aangetast door de essentaksterfte. Deze agressieve ziekte die in heel Nederland voorkomt wordt veroorzaakt door een schimmel. Omdat de ziekte niet te bestrijden is, moesten de aangetaste bomen langs paden en wegen gekapt worden.

Hondsneststraat Kolkweg drugspand haven maatschappelijk cluster Veiligheidsrisicogebied bestuurskrachtonderzoek Abdellatif Ouahbi Boekbinderij van Hees schoonmaken total loss Wbbbg Alcoholwet Jaap Lange ZBM00-H-1554